Ipari ingatlanokról általában

Tisztelt Érdeklődő!

Szeretném néhány szempontra felhívni figyelmét, ipari ingatlanok keresésével kapcsolatban. Ezeket az észrevételeket és ismereteket több év tapasztalata alapján gyűjtöttem össze, mivel sokszor kerültek felszínre ugyanazok a problémák és ellentmondások amelyekkel a piacon a megoldást kereső találkozik.
Ipari ingatlanok piacának tendenciái teljesen más logika szerint működnek, mint a lakóingatlanoké. Nagyrészt el kell felejteni az ott alkalmazott módszereket.

Első fontos különbség, hogy az ipari ingatlanok belső arányait, adottságait és kialakítását tekintve rendkívül sokfélék. Majdnem lehetetlen teljesen hasonlót találni egy adott ingatlanhoz képest, különösen a régi építésűek között. Általában mind egyedi kialakítással rendelkezik. Előfordul, hogy a kereső rengeteg kiadó raktárral találkozik és tapasztalja, hogy hányféle különböző ingatlant neveznek raktárnak!

Ha mód van beszéljük át részletesen, hogy milyen adottságú és helyzetű ingatlant keres amely (ha tudok azonnal), amely alapjaiban megfelelőnek tűnik, és gazdaságosan üzemeltetni tud.

Ipari ingatlanok vásárlása/bérlése esetén sokszor elkerülhetetlen kisebb vagy nagyobb átalakítás. Ennek tervezését és a költségek felmérését még a döntés előtt szükséges elvégezni.

Az hogy mi drága és mi olcsó, az sokszor az első pillanatban nem egyértelmű.
Egy ipari ingatlan használhatóságát apróhirdetések egy-két szavából, néhány fényképből semmiképpen nem lehet megítélni! Szükséges a helyszíni bejárás az adottságok, és közlekedési körülmények együttes ismeretére.

Egy ipari ingatlannak elsősorban jövedelemtermelő funkciója van ezért az objektív szempontok párhuzamosan vizsgálat tárgyai az egyébként fontos szubjektív benyomásokkal.

Budapesten az eladó ipari ingatlanok jelentősen túlárazottak ahhoz a jövedelemtermelő képességhez, amellyel a gazdaság szereplői általában rendelkeznek. Az eladók, a korábbi - hitel túlkínálat teremtette – magas árszínvonalon próbálják értékesíteni Budapest területén lévő ipari ingatlanjaikat.
Régi  építésű telephelyek esetén az avulás különböző formáival és stádiumaival találkozunk.

Fizikai avulás amelynek oka a használat közbeni kopás, időjárási tényezők és egyéb külső fizikai hatások.
Szerkezeti avulás, amely a modern épületszerkezeti megoldások és építési anyagok (pl. szigetelés, stb.) hiányában az adott ipari ingatlan egyre elavultabbá válik mivel már mások a legfontosabb követelményei az adott szakterületnek.
Környezeti vagy gazdasági avulás, amely az előző tendenciának a szélesebb több tényezőre alapuló változata. Ha megváltoznak az ingatlan környezeti körülményei, közlekedési megközelítési lehetőségei övezeti besorolása, vagy az adott iparág tűnik el a régióból ez talán a legnehezebben orvosolható. (pl. könnyűipar, kohászat, stb.). Sok speciális és régi ipari ingatlannál ezért csak a bontás jöhet szóba.   

Egyik fontos és visszatérő dilemma: bérelni vagy vásárolni!

Válasz mindig az egyedi körülményekben, és helyzetekben található!.
Közvélekedés, hogy a bérlet egy kidobott pénz, a tulajdon pedig tartja az értékét!
Ezt általánosítani az ipari ingatlanokra nem lehet. Egy sor akár egymással ellentétes tendencia jelentkezik a piacon. Nagyon fontos, hogy csak a kifizetett tulajdon lehet jobb mint a bérlemény, és a tulajdonfenntartásnak is vannak költségei. (építményadó, őrzés, stb.).

Félre ne értsen én nem akarom lebeszélni az ingatlan vásárlásról de körültekintőnek kell lenni ezen a területen. Egy  ingatlan birtoklása a biztonságot, állandóságot jelképezi sok embernek (többek között Nekem is). Bérlemény esetén viszont gyorsabban lehet reagálni a piaci körülmények változásaihoz.  

Ipari, kereskedelmi tevékenység esetén mind a bérlésnek, mint a vételnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Nekem az a feladatom, hogy az összes elérhető információt a felszínre hozzam az Ön számára, hogy a megfelelő döntést hozza.

Ipari ingatlanok kialakítása, különböző korokban és különböző igényekkel történt.

Régi építésű ipari objektumok esetén nehéz megtalálni a hasznosítás módját anélkül, hogy teljesen újjá építenénk az egész felépítményt.
További szempontok, javaslatok személyesen!


Tisztelettel


Radnai Ervin

ipari ingatlanközvetítő

 

 

 

 

Kapcsolat a 06-20-323-8556-os telefonszámon vagy a info@raktaringatlan.hu címen.